dimecres, 9 de setembre del 2009

NO ES TAN COMPLICADO

La nostra és una llengua compartida, pero uns la compartixen més que atres. Vejau les declaracions del president de l'IEC Salvador Giner (extretes d'una entrevista en el Levante-emv del 22/06/09; els subrallats són meus):

P. ¿Qué opina de la política lingüística del Gobierno valenciano? Algunas voces consideran que el fomento de las particularidades valencianas conducirá a un secesionismo lingüístico...
R. Sin duda. Me preocupa mucho la creación de un secesionismo con la formación de una academia especializada en el valenciano, cuando la lengua es la misma. No ayuda a la cohesión y la unidad de la lengua, que es en realidad muy elevada, mayor que la de otros idiomas europeos, como el castellano. En estos momentos, la única solución es que todas las instituciones acepten la autoridad común del IEC.

P. Visto desde Valencia, lo que plantea parece inviable...
R. No es tan complicado. Por ejemplo, en Baleares la autoridad normativa la tiene la Universitat de les Illes Balears (UIB), que a su vez reconoce al IEC. No es una autoridad directa, pero está bien. Lo que está claro es que el secesionismo no es bueno para una lengua que aún hablan 10 millones de personas, o siete, según el indicador que quiera utilizar.

P. ¿Coordinación o riesgo de desaparición es su mensaje?
R. Nos tenemos que coordinar, claro. En el IEC siempre nos preocupamos de consultar a nuestros representantes en el País Valenciano. Tenemos además sedes en Castelló y Alicante, y un delegado en Valencia. Yo, para salvar la lengua, me reúno con el demonio si hace falta, pero, claro, han de reconocer la autoridad del IEC.

P. ¿Se reunirá entonces con la presidenta de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)?
R. Si esta entidad, que es una construcción política del Partido Popular de la Comunitat Valenciana, me pidiera una entrevista lo consideraría… No tengo problemas, pero ha de haber una petición y se ha de reconocer la autoridad superior del IEC.

COMENTARIS:

El senyor Giner confon coordinació i subordinació, i està molt equivocat si pensa que "no es tan complicado" que els valencians accepten l'autoritat superior de l'IEC. Mai foren els valencians subdits de Catalunya, i la realitat ens mostra que no tenen l'intenció de ser-ho ara. A tot estirar podrem tindre una llengua comuna, pero això només serà amb una coordinació entre acadèmies de tu a tu.

L'AVL no va ser creada pel PP sinó per les Corts Valencianes ab el suport tant del PP governant com del PSPV-PSOE. I la iniciativa, en realitat, fon de Convergència i Unió, que condicionà el seu suport al PP en el parlament espanyol a la creació d'una acadèmia de la llengua en Valéncia que reconeguera l'unitat de la llengua. Per tant, senyor Giner, l'AVL és cosa dels catalans i evidentment no té uns objectius secessionistes.

L'actitud del president de l'IEC ens mostra fins a quin punt en Catalunya es desconeix la realitat valenciana. La "unica solución" per a salvar la llengua en Valéncia no és la subordinació a Catalunya. La coordinació sí que seria una bona solució, però vist que vostés no volen compartir la llengua en nosatres, és evident que l'única eixida que té Valéncia per a salvar la seua llengua és no compartir-la en vostés. Hala!

5 comentaris:

Masclet ha dit...

Dona't conte de fins a quin punt estan equivocats estos catalans, de cóm pensem els valencians. Clar, si es creuen tot lo que els conten els seus amiguets de per ací...

La resposta a quan li pregunten si es reuniria en la presidenta de l'AVL, és simplement collonuda:

"No tengo problemas, pero ha de haber una petición y se ha de reconocer la autoridad superior del IEC"

XDDD

Llegint l'enquesta completa en el Levante, a banda de constatar cóm tira balons fòra quan li pregunten per la denominació "llengua valenciana", hi ha una atra resposta, quan parla dels acadèmics de l'AVL que simultàneament ho són també de l'IEC, que acota molt be per a on van realment els tirs de "l'operació":

"Han de colaborar en el reconocimiento de la autoridad de la lengua. Sé que creen en la unidad, pero tenemos que luchar para que el unitarismo de conciencia se transforme en unitarismo de hecho mediante el reconocimiento de una autoridad común."

Pega-li, si vols, una miraeta al debat que s'havem montat, quasi sense voler, entorn de les Normes "del 32" i les Normes del Puig en l'últim post que he ficat en el meu blog. Vaig a ficar també un enllaç al teu post perque aporta un punt molt interessant a la discusió.

Salut

Cavaller de la Ploma ha dit...

Masclet, gràcies pels teus comentaris. És molt gratificant per a mi saber l'opinió dels llectors del meu blog.

Miquel Àngel Gascón ha dit...

Hola Cavaller de la Ploma, arran el teu comentari en el blog de Masclet, he conegut el teu, i m'ha paregut un blog en reflexions interesants. Espere poder tindre temps per a llegir-les i poder raonar de més coses. Salutacions.

Cavaller de la Ploma ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cavaller de la Ploma ha dit...

Molt de gust de que faces una visita pel meu blog. Et trobaràs més d'una barbaritat! Io, com tu, quan tinga temps visitaré els teus blogs.