dimecres, 10 de desembre del 2008

LA "FONDUE" VALENCIANA

No li hauria de sorprendre a ningú que Valéncia no's considere a sí mateixa un país català. Els valencians no descendim únicament de catalans, qu'hem de fer?
  1. En primer llòc conservem un cèrt element prejaumí. Segons un recent estudi genètic, els valencians actuals (valencians nets de valencians) tenim un 12,8% d'ascendència nortafricana (mentres que'ls catalans a penes en tenen). Això confirmaria les sospites de que som en part descendents de les gents que habitaven Valéncia abans de l'arribada de Jaume I. Dit això, i tenint en conte que'ls musulmans d'Al-Andalús no només descendien d'immigrants nortafricans, sino també (principalment) de població anterior cristiana que acabà islamisant-se, hem de supòndre que'l nòstre percentage prejaumí és major qu'un 12,8. Això implicaria també que som en part continuadors de la població anterior a la conquesta musulmana del segle VIII, i en última instància dels pobladors autòctons de les nòstres terres, els ibers.
  2. En segon llòc cal no oblidar que després de 1238, òbviament, junt als molts catalans que arribaren a les nòstres tèrres vingueren també atres gents. Molts aragonesos (que a l'interior, com sabem, s'impongueren) s'instalaren per tot el regne, inclús en el Cap i Casal. L'element occità, segons he llegit, també fon important. I vingué gent, en menor mida, de molts atres llòcs. Aixina mateix, després de l'expulsió dels moriscs (dels que no volgueren convertir-se al cristianisme) s'assentaren en la zona de l'Hòrta de Valéncia molts cristians de fòra del regne (que en part parlaven castellà i que encara que s'integraren llingüísticament foren els responsables, segons pareix, de la pronunciació apitxada, més acostada al castellà).
Tot açò, sumat al fet que políticament Valéncia fon un regne, i no un comtat més de Catalunya, explica (i justifica) que els "valencians" desenrollaren una identitat pròpia. Així ha passat en els Estat Units, en Sudàfrica, i en tantes atres ex-colònies. Per tot io'm senc membre d'eixe Pòble Valencià i no puc recuperar una "catalanitat perduda" quan no només venim de catalans. Som com una fondue de formage, una gran mescla, un nou pòble: els valencians.